Leegstaande huizen bezet in polderdorpen Beveren

Een twintigtal jongeren uit de Beverse polderdorpen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gestart met een protestactie tegen de "vernietiging van 1.500 hectare poldergebied en woonkernen", zoals die gepland staat in het voorlopige Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de Vlaamse regering. Ze hebben meteen ook een nieuwe actiegroep in het leven geroepen: 'De Derde Generatie'.

drombouts

De jongeren bezetten momenteel vijf recent verlaten huizen in de Oud Arenbergpolder en willen de panden opknappen om erin te kunnen blijven wonen. Dat meldt 'De Derde Generatie' via Jan Creve van actiegroep Doel 2020.

De vijf huizen zouden volgens de jongeren binnenkort worden gesloopt door de Maatschappij Linkerscheldeoever (LSO), de huidige feitelijke eigenaar. "Daar is geen enkele reden toe. De huizen zijn mits wat herstelwerken nog perfect bewoonbaar", vinden de actievoerders. "Ze zijn bovendien onderwerp van een erfgoedstudie die moet maken of ze voldoende waardevol zijn om ze te behouden."

Met de actie willen de jongeren naar eigen zeggen duidelijk maken dat ze genoeg hebben van de "vernietigingspolitiek" in de polder. "Dat mensen moeten wijken en huizen worden gesloopt voor de aanleg van kunstmatige natuurgebieden is onaanvaardbaar", luidt het. "Natuur en bewoning kunnen op de meeste plaatsen in de polder perfect samengaan."

De actievoerders hopen nu met de Maatschappij LSO een vergelijk te vinden om de woningen te behouden. Ze zien zichzelf dan ook niet als krakers.

Belga

Foto Gert Cools

Meer over Doel