Vorig jaar 38.000 mensen bestolen door zakkenrollers

Vorig jaar zijn in ons land 38.000 mensen bestolen door zakkenrollers. Dat is een record: het zijn er bijna een kwart meer dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie die Het Nieuws op vtm kon inkijken.

fvangarderen

De politie heeft haar handen vol met de zakkenrollers: in 2008 waren er nog 30.839 gevallen. Vorig jaar al 38.000, een record. Dat zijn 104 slachtoffers per dag. Een stijging met 23 procent.

Volgens Eddy De Raedt van de federale politie is de belangrijkste reden dat er een verhoogde aanwezigheid is van dadergroeperingen afkomst uit Oost-Europa en ook een stuk Zuid-Europa. "Dat is versterkt door de scherpe economische crisis. Daarnaast hebben onze collega's in Londen, in het vooruitzicht van de Olympische Spelen, een aantal operaties uitgevoerd tegen deze storende criminaliteit in Londen met het gevolg dat een stuk van die dadergroep zich verplaatst heeft naar ons land."

De bendeleden zijn meestal familie van elkaar. Ze zetten ook bewust minderjarigen in, omdat die sneller worden vrijgelaten.

Belga

Foto: Ludo Mariën