Coffeeshops zullen op 1 mei toch cannabis verkopen

De wietpas is sinds gisteren officieel rechtsgeldig. Dat betekent dat coffeeshops in de drie zuidelijke Nederlandse provincies vanaf 1 mei met ledenlijsten moeten werken waarop enkel namen mogen staan van mensen die in Nederland wonen. “Discriminatie”, herhalen de veertien Maastrichtse coffeeshops. Ze zullen de richtlijn niet toepassen en wachten op de door de stad aangekondigde processen-verbaal om opnieuw de richtlijn van minister Opstelten aan te vechten voor de rechtbank.

fvangarderen

Marc Josemans, eigenaar van de Maastrichtse coffeeshop Easy Going en voorzitter van de officiële cannabishandel in Maastricht, is teleurgesteld na het vonnis van de Haagse rechter. “Zelfs de Nederlandse privacycommissie vindt deze maatregel buiten alle proporties. Ze oordeelt dat er minder radicale middelen zijn om overlast terug te dringen. Nu hebben we geen andere mogelijkheid dan op 1 mei burgerlijk ongehoorzaam te zijn."

Sanctionering

"We weten dat we burgemeester Hoes zo dwingen om handhavend op te treden. Het is pas na een sanctionering dat we een strafrechterlijke procedure kunnen opstarten. Wij hebben dus een proces-verbaal nodig om weer naar de rechter te kunnen stappen. En dat zullen we doen ook."

Volgens de coffeeshopuitbater is er geen enkele duidelijkheid of die identiteitsgegevens van mijn klanten niet doorgespeeld kunnen worden aan derden. "De verwarring is totaal. We gaan nu veel problemen tegemoet, zowel aan deze kant van de grens als aan de Belgische kant.”

Jan BEX

Foto: Reuters