Proces tegen ex-premier en gasprinses Timosjenko opgeschort

Het tweede proces tegen de Oekraiense oud-premier Joelia Timosjenko is zaterdag door rechter Kostiantin Sadovski opgeschort tot 21 mei. Volgens de rechter is het "onmogelijk" om de oppositiepolitica te berechten in haar afwezigheid. Timosjenko weigert het proces bij te wonen wegens gezondheidsredenen.

avandamme

Timosjenko, boegbeeld van wijlen de Oranjerevolutie, werd vorig jaar reeds tot zeven jaar cel veroordeeld. In het nieuwe proces moet de "gasprinses" zich verantwoorden wegens belastingontduiking en fraude. De beschuldigingen gaan terug tot de jaren 90, toen Timosjenko als ceo van een energiebedrijf opklom tot miljardair. Indien schuldig bevonden, riskeert zij een celstraf tot twaalf jaar.

Politieke afrekening

De in een gevangenis in Charkiv, waar ook het proces plaatsvindt, opgesloten politica claimt dat het proces een politieke afrekening is van het kamp van huidig president Viktor Janoekovitsj. De Westerse landen steunen de pro-Westerse politica, die Oekraine tot de EU en de Navo wou doen toetreden, in die zienswijze.

Vrijdag vond in Dnipropetrovsk, de geboortestad van Timosjenko, een reeks bomaanslagen plaats waarbij zeker 27 gewonden vielen. Tot dusver is nog onduidelijk of deze aanslagen politiek gemotiveerd waren. De viceminister van Binnenlandse Zaken, Vassili Farinnik, zegt echter "zuiver misdadige motieven" achter de bommenreeks te zien.

Belga

Belga foto: de twee ex-premiers schudden elkaar de hand in 2008