Jan Vertonghen: "Bij Oranje zou ik wellicht wel spelen"

Jan Vertonghen kan zondag kampioen worden met Ajax. Het zou meteen voor de tweede keer op rij zijn dat de aanvoerder en Belgische international de kampioensschaal omhoog mag steken. Een unieke prestatie, die schril afsteekt bij de anoniemere status die hij bij de Rode Duivels geniet.

avandamme

“Mijn status bij Ajax is to-taal anders”, zegt hij in een interview met Gazet van Antwerpen. “Bij de nationale ploeg ben ik vaak maar tweede of derde keuze als linksachter, en aan een plek op het middenveld of in de centrale verdediging kan ik zelfs niet meer denken. Daar baal ik wel eens van. Eén keer heb ik het als centrale verdediger mogen proberen, uit tegen Azerbeidzjan. Dat was gewoon goed. Maar daar dwing je het dan ook weer niet mee af. Maar ik begrijp de bondscoach ook wel: als je daar spelers staan hebt van Arsenal of Manchester City, die het dan ook nog eens goed doen… Ja, wie ben ik dan om te zeggen: ik hoor daar te spelen.”

In Nederland wordt vaak betreurd dat Vertonghen Belg is. Bij de vicewereldkampioen zou hij wellicht wel een basisplaats heeft. “Vrienden vragen het mij wel eens: ‘Kan je je niet nog laten naturaliseren?’Maar het is niet anders. België heeft gewoon veel betere centrale verdedigers dan Nederland. Dat is mijn pech. Dan kan ik wel denken: bij het Nederlands elftal had ik wellicht wel gespeeld. Maar ik ben Belg, en zo voel ik mij ook. Ik zou het niet anders willen.”

Wim Vos

FOTO: VI IMAGES

Lees het volledige artikel in de weekendkrant.