VS geeft groen licht voor remedie tegen de pest

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft groen licht gegeven voor het commercialiseren van een antibioticum als behandeling tegen de pest. Dit vandaag een uiterst zeldzame, maar dodelijke ziekte.

avandamme

Het antibioticum, Levaquin, is een product van Janssen Pharmaceuticals. De toelating kwam er nadat de doeltreffendheid ervan werd bewezen bij proeven op apen. Die werden ingespoten met de Yersinia pestis-bacterie, waarvan 94 procent overleefde na behandeling met het medicijn.

Biologisch wapen

Het groen licht van het FDA vergroot het aantal beschikbare behandelingen tegen de pest. Het FDA wijst er op dat de pest-bacterie ook als een potentieel biologisch wapen wordt beschouwd.

Vandaag is de pest uiterst zeldzaam. Volgens het FDA zijn er jaarlijks 1.000 à 2.000 gevallen van wereldwijd. De ziekte wordt overgedragen van de rat naar de mens, door middel van besmette vlooien. In vroegere tijden, in het bijzonder in de Middeleeuwen, veroorzaakte de ziekte ware ravages onder de bevolking. Zo kwam tussen 1347 en 1351 tussen de 30 à 50 procent van de Europese bevolking om het leven door de zwarte dood.

Belga

Foto: Belga