Bescherming voor Belgische politci

De escortes van premier Di Rupo werden begin deze week 'nutteloos' genoemd. Bart De Wever en Kris Peeters liepen zonder enige vorm van bescherming door een enorme mensenmassa de Ten Miles. Krijgen Belgische politici dan helemaal geen bescherming?

avandamme

Het voorbeeld van Anders Breivik heeft aangetoond wat een losgeslagen gek met een wapen kan aanrichten. Maar dat deert onze politici niet. Vorig weekend liepen belangrijke kopstukken als minister-president Kris Peeters en Bart De Wever 16 kilometer lang door een joelende mensenmassa. In schril contrast daarmee staat de entourage van bijvoorbeeld de Franse president Nicolas Sarkozy.

Lijfwacht

In ons land is de regelgeving over de beveiliging van politici duidelijk. Enkel wanneer hij of zij bedreigingen krijgt, zal de crisiscel van Binnenlandse Zaken een zogenaamde 'dreigingsanalyse' opstellen. "Dan kunnen er verschillende soorten maatregelen genomen worden", zegt Peter Mertens van de crisiscel. "Dat kan gaan om observaties door politie-eenheden of het aanduiden van een contactpersoon waar de bedreigde persoon 24 uur op 24 terecht kan. In heel extreme gevallen wordt afgesproken om 'close protection' te doen, waarbij de persoon kan rekenen op bodyguards."

Kobe Verheyen

FOTO: PHOTO NEWS