Politie versnippert miljoenen aan onbetaalde boetes

De politie heeft 15.000 onbetaalde superboetes versnipperd. "De staatskas loopt zo minstens 5 miljoen euro mis", zegt Jan Adam van de vakbond ACV Politie. Dat schrijft een krant van de Persgroep.

avandamme

De politiedienst Nationale Gerechtelijke Signaleringen in Brussel vernietigde de boetes. Het ging om aanvragen om bestuurders, die door de rechter veroordeeld waren, in de politiedatabank in te geven. Op deze manier zou de politie bij een eventuele nieuwe confrontatie met de bestuurder de uitstaande schuld onmiddellijk kunnen opeisen.

Buitenlanders

Het merendeel van de 15.000 overtreders waren buitenlanders, vooral Fransen. Ze waren veroordeeld voor onder meer overdreven snelheid, vluchtmisdrijf en rijden onder invloed van alcohol en drugs. Het ging om boetes tussen de 300 en 800 euro.

Miljoenen

"In december 2011 hebben we die boetes laten versnipperen door een gespecialiseerde firma," zegt commissaris Pietro Politi. "De boetes waren verjaard en dus niets meer waard." De federale politie beweert de totale waarde niet te kennen. Maar ze geeft wel toe dat het om miljoenen gaat. "Minstens 5 miljoen euro", zegt Jan Adam. "Mogelijk zelfs 7 of 8 miljoen."

De federale politie beklemtoont dat de 15.000 boetes nooit allemaal geïnd zouden zijn als de bestuurders destijds waren gesignaleerd. "We hadden toch nooit alle bestuurders gevonden."

Belga

Foto: archief