Ouders van zwaar gehandicapte Annelien (21) starten zelf met dagopvang

Meer dan twee jaar hebben ze eraan gewerkt, maar vandaag is het eindelijk zover. Benjalien zwaait zijn deuren open. De nieuwe dagopvang voor zes jongeren met een handicap is opgericht door de ouders van Annelien Hendrickx. Een jongedame van 21 uit Ham, met een zware mentale en motorische beperking. "Annelien kon na haar 21ste verjaardag niet meer in haar instelling blijven", vertelt mama Martine Dekelver. "Er was geen alternatief. Daarom hebben we zelf Benjalien vzw opgericht."

ccardinaels

Al sinds haar zesde gaat Annelien naar de dagopvang in 't Weyerke in Heusden-Zolder. Vanaf haar 21ste is ze daar niet meer welkom. "Ze is nu volwassen en hoort niet meer thuis in een semi-internaat voor kinderen", zegt haar mama Martine. Annelien is niet alleen. In Vlaanderen staan nu al 16.752 mensen met een handicap op een wachtlijst. Allen hebben ze nood aan dringende zorg. Maar er is een nijpend tekort aan opvangplaatsen.

"Ook in onze regio is geen instelling waar Annelien naartoe zou kunnen na haar 21ste. Er is enkel het Berkenhof, maar daarvoor is de handicap van Annelien te zwaar. Zij heeft een zware motorische en mentale beperking. Dat betekent dat ze bij alles wat ze doet, hulp nodig heeft. Ze kan niet alleen eten of drinken. Ze niet kan stappen en niet zelfstandig rechtzitten. Ze kan niet praten, al kunnen we wel met haar communiceren."

"Ze hoort niet thuis achter slot en grendel"

Twee en een half jaar geleden stond er een huis te koop in de Mezestraat, enkele huizen verder dan de woonst van de familie Hendrickx. Na twee jaar zweten en zwoegen opent daar Benjalien vzw, een samenvoeging van Benjamin en Annelien, eindelijk de deuren. "Benjamin is onze zoon van 18", legt Martine de naamkeuze uit. "Omdat hij heel begaan is met Annelien en veel in het huis geholpen heeft, wilden we ook zijn naam erin betrekken."

"Het is belangrijk dat Annelien leeft zoals elke andere meid van 21", zegt ze. "Ze hoort niet thuis achter slot en grendel. Het is de bedoeling dat we allerlei leuke dingen gaan doen: knutselen, koken en bakken, muziektherapie, snoezelen, samen in de jacuzzi."

"Dankzij sponsors hebben we onder meer de wellness kunnen inrichten", zegt Inge. "Meer sponsors zijn altijd welkom. Want het zou heel jammer zijn als we binnen een jaar de deuren moeten sluiten omdat het financieel niet meer haalbaar is."

Hanne DE BELIE / foto Serge MINTEN
Lees het volledige verhaal dit weekend in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio