Leven na de naailes: Van gordijnen stikken tot eigen winkel

Naaien, breien, haken: jarenlang hebben alle neuzen er zich voor opgehaald, maar handwerk is al een tijdje weer volledig in. Wie in het weekend geen naailes volgt of Paul van Ostaijen-gewijs een Slinger Singer naaimasjien in de huiskamer heeft staan, hoort er niet meer bij. Maar wat gebeurt er met al die zelfgemaakte rokjes, kleedjes en sacochen?

wverhaert

"Meer en meer van mijn studenten doen na de lessen iets concreets met hun naaikunsten." Christa Verdonck geeft al ruim 26 jaar naailes in het Kisp, een centrum voor volwassenenonderwijs in Gent. De laatste jaren merkt ze een opvallende stijging in het aantal inschrijvingen voor de naaicursussen.

"Iedereen wil weer zelf aan de slag, of het nu gaat om herstellingen uitvoeren, of om het inleggen van een rok of een broek." Verdonck ziet de gemiddelde leeftijd van haar studenten ook dalen. "In onze klassen zitten vooral vrouwen tussen 20 en 30 jaar oud, maar in bijna elke groep zit er ook een man."

Retouches en gordijnen

De oorzaak van de handwerkhype legt ze bij de financiële crisis. "Enkele jaren geleden had ik voorspeld dat we een toename zouden zien door de economische problemen. En die reden hoor ik ook vaak bij cursisten", klinkt het. "Natuurlijk schrijven ook veel mensen zich in voor het sociaal contact."

Wat haar studenten met hun kakelverse naaikunsten doen? "Velen starten met retouches, en worden soms zelfs gevraagd door klerenwinkels", licht Verdonck toe. "Ook hoor ik er veel die zich in de interieurwereld storten, en bijvoorbeeld gordijnen gaan stikken."

"Dit jaar zijn er overigens al enkele die zelf een winkeltje hebben gestart met een eigen modelijn. En met de huidige vintagetrend loopt dat wel goed, natuurlijk", voegt ze eraan toe.

Elke dag iets nieuws

Dat de interesse voor winkels met zelfgemaakte kleren toeneemt, kan ook Sandra Van Steenkiste beamen. Samen met haar zus Mieke, die aan de hogeschool mode studeerde, startte ze enkele jaren geleden Funni op, een webshop met kleren die ze zelf ontwerpen en maken. In oktober vorig jaar openden ze een eigen winkel in Gent. "Een winkel trekt toch meer aan dan een website, want mensen willen nog altijd hun kleren passen voor ze hun portemonnee bovenhalen."

Sandra en Mieke verkopen alles in hun winkel - van broeken tot jurkjes en jassen - en dat helemaal in hun eigen stijl met vrolijke kleurtjes en opvallende prints. "Wij maken nagenoeg originele kleren. Er hangt elke dag wel iets nieuws in de winkel, en wij maken nooit tien dezelfde stukken."

Achteraan de winkel is hun atelier, waar je hen aan het werk kan zien. "Als mensen hun aankoop gekozen hebben, maken wij dat volgens hun confectiemaat", licht Sandra toe. "We passen ze ook onmiddellijk aan, bijvoorbeeld als een rokje te lang of te kort is." Ook als klanten dat rode truitje liever in het blauw hadden gehad, halen de zussen de naaimachine boven.

Zelf verkopen

Bij Funni krijgen ze gegadigden van alle leeftijden over de vloer. "In het begin dachten we dat we vooral jonge mensen zouden zien, maar dat is helemaal niet zo. Vorige week hadden we een vrouw van eind de 60 in de winkel, die een retrokleedje paste en er beeldig mee stond."

"Consumenten worden zich de laatste jaren bewuster van wat ze kopen", legt Sandra uit. "Bij ons ben je er zeker van dat aan je rokje geen kinderarbeid te pas is gekomen." Eerlijke kleren hoeven evenwel geen oneerlijke duit te kosten. "Je betaalt hier ten hoogste 75 euro voor een kledingstuk."

Sandra en Mieke verkopen overigens niet alleen hun eigen stukken. "Wij verkopen ook kleren of juwelen van andere mensen. Dus wie zelf creatief bezig is en haar werk aan de man wil brengen, mag altijd langskomen." Je bepaalt zelf de prijs, Sandra en Mieke nemen er dan een extra winstmarge op.

Dat handwerk in de lift zit, is volgens Funni wel duidelijk. "Veel meer mensen gaan zelf aan de slag, en daar is nu ook een markt voor." Toch volgen de meesten naailes voor hun eigen plezier. "Of voor vrienden en familie", aldus Sandra. "Niet iedereen zet de stap om een zaak op te starten, want daar komt veel bij kijken."

Ook Verdonck beaamt dat haar studenten vooral voor zichzelf willen leren naaien. "Tenzij je een gespecialiseerde richting volgt, krijgen jongeren geen huishoudelijke lessen meer op school. Net daarom zijn naailessen in het volwassenenonderwijs zo populair."

www.funni.be

Lees ook: Heidi Klum draagt ontwerp 12-jarig meisje Elke Vanelderen brengt naaiboek uit Naaicursussen zijn weer trendy

Photo News / Metro

Niet te missen