Rotterdam dreigt affiches van boeven in stad te hangen

Print
Rotterdam dreigt affiches van boeven in stad te hangen

Rotterdam dreigt affiches van boeven in stad te hangen

Rotterdam wil de druk op voortvluchtige overvallers drastisch opvoeren. Het Openbaar Ministerie dreigt ermee foto's van de misdadigers op grote schermen in de binnenstad te hangen.

Rotterdam wordt geplaagd door een overvallengolf. De eerste drie maanden van dit jaar vonden er al 120 berovingen plaats. Een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Om de misdadigers, die nog op vrije voeten lopen, tot de orde te roepen, heeft het Openbaar Ministerie van Rotterdam ermee gedreigd om foto's van de overvallers op grote billboards in het centrum van de stad te hangen.

In september 2010 werden de billboards ook al eens gebruikt. Dat gebeurde in de nasleep van de zogenaamde Kuiprellen, waarbij zeker vijftig relschoppers het Maasgebouw naast voetbalstadion De Kuip bestormden. Ook toen dreigde het Openbaar Ministerie ermee om de verdachten op grote schermen te projecteren. Verschillende hooligans kwamen zich aangeven uit angst voor de publieke vernedering.

De omstreden opsporingsmethode wordt in Groot-Brittannië al langer toegepast. Onder meer in de nasleep van de rellen in Londen, vorig jaar in augustus. Bij ons zijn er geen plannen om deze schandpaaltechniek toe te passen. "Er is nog zoiets als het vermoeden van onschuld", zegt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket. "Het verspreiden van foto's van mensen die nog niet veroordeeld zijn, kan niet."

KoVe

Foto GVA