Ex-collega's: "Jos Ghysen bezorgde helft medewerkers depressie"

Enkele toenmalige collega’s van Ireen Houben bevestigen haar verhaal over Jos Ghysen. Meer nog: volgens hen was Jos Ghysen een machtswellustige man die meerdere slachtoffers maakte. “Zowat de helft van de medewerkers bij Omroep Limburg heeft hij naar een depressie gestuurd", klinkt het.

fvranckx

"Ik ben nog altijd bang, omdat Ghysen zo’n lange arm heeft. Zelf ben ik ook een slachtoffer. Bij mij heeft hij het geprobeerd, toen Ireen ziek was. Ik ben gaan lopen.”

Later is de medewerkster door een andere man van de redactie aangerand, op de toiletten. “Mannen waanden zich onschendbaar. Wij, vrouwen, werden als slet en als zottin bestempeld. Indertijd heb ik het zelfs niet tegen mijn eigen man verteld. Ook hij zou wellicht gedacht hebben dat ik het zelf zou hebben uitgelokt. Zo dachten mannen toen.”

Dakgoot

Volgens de ex-collega’s wist iedereen bij Omroep Limburg wat er loos was. Technici kropen in de dakgoot om in het kantoor van Ghysen te kunnen loeren.

De vernederingen van Ireen en andere vrouwen gebeurden ook tijdens de radio-uitzendingen. “Dan gooide Jos Ghysen met opzet een magneetband op de grond en verplichtte haar om die op te rapen. Wanneer tijdens de uitzending iets fout liep, moest ze er in tienvoud voor boeten. Dat was geen liefdesrelatie, wel een machtsrelatie.”

Niemand durfde actie te ondernemen. “Roer niet in die stront of het kost u uw leven”, zegden ze ons dan.

"Psychologische strijd"

Verschillende ex-collega's spreken of "een psychologische strijd". Daardoor moesten velen onder hen Omroep Limburg verlaten. En de BRT-top? Die liet alles gebeuren.

"Ik moest voor een volledige Raad van Bestuur verschijnen, allemaal mannen. Ik werd er uitgelachen, gekleineerd", aldus een salchtoffer dat uiteindelijk ontslagen werd.

En ook na het tijdperk Jos Ghysen bleef machtsmisbruik een vaak voorkomend fenomeen bij de BRT/VRT. Zo getuigde Sigrun Jorissen gisteren op TV Limburg, Radio 2 Limburg-presentatrice tussen 1989 en 2002, dat naast Jos Ghysen meerdere oversten medewerkers ongehoord behandelden. En de top van het bedrijf? Die deed nog steeds niets.

Bekijk de reportage van TVL:

Lees ook: "Vaak seksuele intimidatie bij BRT, maar klacht was nefast voor carrière" Jos Ghysen en medewerkster hadden liefdesrelatie, niet meer dan dat" Ireen Houben: "Jos Ghysen sloeg me bont en blauw" "Ik heb een relatie gehad met Ireen, maar heb haar nooit gedwongen"

MaW Foto TP

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio