Je bent beter af met mooie vrienden op Facebook

Print
Je bent beter af met mooie vrienden op Facebook

Je bent beter af met mooie vrienden op Facebook

Wie op Facebook mooie vrienden heeft, is vaak populairder. Dat geldt zeker voor vrouwen. Een en ander moet blijken uit een studie van Piet Kommers, onderzoeker aan de universiteit van Twente.

"Mensen zijn aangetrokken tot wie gezond, gelukkig en productief, in de seksuele betekenis van het woord, lijkt. Dat is een algemeen aanvaarde evolutiewet", legde Kommers uit aan het Franse persbureau AFP. Om aan te tonen dat dat ook op sociale netwerken geldt, maakte de onderzoeksgroep vier Facebookprofielen aan: twee voor een man, twee voor een vrouw. Als profielfoto's gebruikten ze foto's van "neutraal" aantrekkelijke mensen. De man en de vrouw kregen beiden zowel een knappe vriendengroep als een minder knappe vriendengroep, maar voor de rest waren de profielen identiek.

Een groep van 74 studenten tussen 21 en 31 jaar kreeg die profielen voorgelegd, en moest de "sociale aantrekkelijkheid" bepalen. De testpersonen moesten bepalen of iemand een vriend(in) zou kunnen zijn, of of hij/zij aangenaam gezelschap zou zijn. In het merendeel van de gevallen koos de testgroep voor de persoon met de knapste vriendenkring.

"De indruk van iemands Facebookvrienden beïnvloedt dus de perceptie die we van die persoon hebben", schrijven de onderzoekers. Dat blijkt vooral voor vrouwen te gelden.

Foto: AFP