Uitzonderlijke stijging groeibevorderende stoffen in veeteelt

De Multidisciplinaire Hormonencel heeft in 2011 een uitzonderlijke stijging vastgesteld van illegale groeibevorderende stoffen in de veeteeltsector, in het bijzonder bij varkens. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de Hormonencel, dat Belga kon inkijken.

fvangarderen

"Het aantal niet-conforme vaststellingen in de veeteelt was de voorbije jaren relatief gelijklopend, maar steeg in 2011 uitzonderlijk", stelt het jaarverslag. Niet-conforme resultaten leveren het bewijs dat illegale groeistimulatoren gebruikt werden. Vooral bij varkens gaat het om een opvallende stijging, waarvoor de Hormonencel nog geen antwoord gevonden heeft. "Tot voor 2011 waren er nauwelijks inbreuken bij varkens vastgesteld, terwijl ze vorig jaar bijna de helft van de niet-conforme vaststellingen uitmaken."

De speurders stelden vooral een plotse opkomst vast van prednisolone (een corticosteroïde) in de urine van varkens. Ook lage doseringen kunnen een gunstig effect hebben om dieren sneller te doen groeien, zegt de Hormonencel. "Er is geen wetenschappelijke verklaring voor het aantreffen van prednisolone bij varkens, maar gelijkaardige ervaringen uit het verleden, zoals de zaak van de kruidenmengsels met corticosteroïden bij runderen uit 2005, doen toch enige vragen rijzen."

Het Voedselagentschap is momenteel op zoek naar een valabele verklaring, stelt het jaarverslag. Het FAVV volgt alle bedrijven op en heeft ook onderzoek gedaan naar de veevoederfabrikanten.

Ook bij runderen bleken vorig jaar meer stalen niet conform. "Het gebruik van corticosteroïden voor vetmestingsdoeleinden bij runderen is geen nieuw gegeven. Door het feit dat de dieren sneller slachtrijp zijn, kunnen ook meer dieren per jaar worden vetgemest, met extra financiële winst tot gevolg."

Belga

Foto: GPD