26.000 gehandicapten wachten op ondersteuning

In Vlaanderen wachten nog meer dan 26.000 mensen met een handicap op ondersteuning. Toch is het aantal mensen dat ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) krijgt, in acht jaar tijd bijna verdubbeld: tussen juli en december 2011 zijn 4.194 zorgvragen afgesloten, tegen 2.188 in dezelfde periode van 2003.

fvangarderen

Om ondersteuning te kunnen krijgen, moeten mensen met een handicap zich via een contactpersoon registreren op de Centrale Registratie van Zorgvragen (CRZ). Het aantal registraties is de laatste jaren erg gestegen.

Die stijging ligt aan verschillende factoren. Sommige aandoeningen, zoals autisme, werden vroeger niet gezien als een handicap, terwijl nu gepaste hulp geboden kan worden. "Bovendien beseffen de mensen dat ze zich op tijd moeten inschrijven om niet helemaal onderaan op de wachtlijst te staan", aldus Marc Sevenhant, diensthoofd Zorgregie van het VAPH.

Om de zorgvragen op een efficiëntere manier te behandelen, beslissen sinds 1 december 2011 regionale prioriteitencommissies welke aanvragen prioritair zijn.

Belga

Foto: Photonews