Vlaamse regering raakt het niet eens over echtscheidingstaks

De Vlaamse regering is het vrijdag niet eens geraakt over de amendementen rond het decreet op het verdelingsrecht, intussen beter bekend als de echtscheidingstaks. "We hebben ons gebogen over de amendementen, maar er is geen overeenstemming bereikt", zo verklaarde minister-president Kris Peeters na de ministerraad.

fvangarderen

De Vlaamse regering besloot bij de jongste begrotingscontrole om het verdelingsrecht te verdubbelen van 1 tot 2 procent. Het gaat om een belasting die je betaalt wanneer een onroerend goed verdeeld wordt onder verschillende eigenaars. Vaak is dat bij een echtscheiding, wanneer de verdeling nodig is opdat de ene partner het deel van de andere kan overkopen.

Maar meerderheidspartij sp.a liet afgelopen week weten de taks te willen schrappen. De manier waarop de sp.a van koers veranderde, zette kwaad bloed bij coalitiepartners N-VA en CD&V. Ook minister-president Kris Peeters was 'not amused'. Hij noemde de houding van de sp.a "niet voor herhaling vatbaar".

Nieuw overleg

De Vlaamse regering heeft zich vrijdag lang over de heikele kwestie gebogen. "Maar er is geen consensus over de voorgestelde amendementen", liet minister-president Peeters verstaan. Begin volgende week is een overleg gepland met de fractievoorzitters in het Vlaams Parlement. Bedoeling is dat er meer duidelijkheid is tegen dinsdagmiddag. Dan staat de bespreking van het decreet op de agenda van de bevoegde commissie in het Vlaams Parlement.

Sp.a-minister Lieten herhaalde vrijdag na afloop van de ministerraad dat haar partij de maatregel "sociaal rechtvaardiger" wil maken. "Maar als wij onze coalitiepartners daar niet van kunnen overtuigen, dan is dat jammer, maar dan zal het zo zijn", klonk het.

Belga

Foto: Photonews

Meer over Vlaamse regering