Verdacht van inbraken, veroordeeld voor vandalisme

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde vrijdag vier jongelui uit Houthalen-Helchteren (van 19 tot 22) tot celstraffen van acht of tien maanden, telkens met uitstel voor de helft. Een vijfde leeftijdsgenoot kreeg opschorting van zijn straf. Het vijftal stond terecht voor een achttal inbraken en pogingen daartoe. Die waren in de maanden oktober en november van vorig jaar in hun gemeente gepleegd.

Jacques Nijssens

Uiteindelijk zijn de vijf vrijgesproken voor de zwaarste feiten en bleef er slechts één inbraakpoging bij een apotheker over. Eén van de jongens is ook formeel herkend op camerabeelden van een inbraak bij O'Cool. Waar de Houthalenaars wel voor opdraaien is voor een reeks vandalenstreken, waarmee ze op 18 november een spoor van vernieling door Genk trokken. De vijf namen het niet dat de politie hen bij een controle beval hun wagen langs de weg te laten staan. Het zinde hen niet dat ze te voet naar huis moesten stappen.

Hun vandalisme heet in juridisch jargon 'kwaadwillige belemmering van het verkeer'. Ze namen een deksel van een rioolput weg in de hoop dat een auto zich klem zou rijden in de gapende opening. Twee bushokjes, op de Lambertlaan en aan de Galopinstraat, moesten eraan geloven. Met een koevoet werden de glazen wanden aan scherven geslagen. Een zeildoek werd neergetrokken en met herzelfde werktuig in flarden gereten. Ook een stenen bloempot ging aan diggelen. Een afvalcontainer belandde op een rotonde en een zak met vuilnis werd leeggegooid op het wegdek. Tenslotte rukten ze nog een zijspiegel van een auto.

Een rood geverfde koevoet was het belangrijkste bewijsstuk in deze zaak.

Waar de aanklager in zijn bewijsvoering dit stuk gereedschap tegen de beklaagden gebruikte, zag de rechtbank er eerder een middel in om hen vrij te spreken van de zwaarste feiten.

Bij de inbraken waren immers rode verfschilfers aangetroffen. Een scheikundige analyse wees uit dat de samenstelling van de verf erg veel gelijkenis vertoonde met de verf waarmee de koevoet gekleurd was. Maar honderd procent zekerheid was er niet... De twijfel speelde in het voordeel van de vijf beklaagden...

JaNI


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio