Vijf jonge Houthalenaren bestraft voor vernielingen en inbraakpoging

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vrijdag vijf twintigers uit Houthalen-Helchteren schuldig bevonden aan een reeks vernielingen en een inbraakpoging in een apotheek, waarbij een koevoet gebruikt werd.

fvangarderen

De koevoet lag in een auto waarin de vijf op 18 november vorig jaar zaten toen de politie hen tegenhield in Genk. De auto bleek niet verzekerd en daarom liet de politie het voertuig in beslag nemen. Hun persoonlijke spullen, en dus ook de koevoet, mochten de vijf meenemen.

Toen de jongeren daarna te voet naar huis moesten, lieten ze een spoor van vernielingen achter. Zo gooiden ze een verkeerskegel op straat en maakten ze vuilniszakken leeg op de openbare weg. Ze legden een houten paal dwars over de weg, zetten riooldeksels open en strooiden glasscherven over straat. Met een koevoet werden twee bushokjes aan diggelen geslagen.

Celstraf

Uit onderzoek bleek dat de koevoet in aanmerking kwam voor meerdere feiten van inbraak, maar na analyse van de verfschilfers kon een deskundige niet tot een honderd procent zekere vaststelling komen en die twijfel speelde in het voordeel van het vijftal.

Vier van de vijf draaiden rond de pot over hun aandeel. Eentje nam zijn verantwoordelijkheid en legde verklaringen af. Deze jongeman kreeg opschorting van straf. Drie jongeren kregen acht maanden cel en een vierde tien maanden cel. De rechtbank verleende hen wel uitstel voor de helft van de straf.

Belga

Foto: JVDP


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio