Pierre Diriken stelt boek Religieus erfgoed Haspengouw voor

In het Administratief Centrum van Kortessem, de "Poort van Haspengouw", hield geograaf Pierre Diriken zopas zijn nieuwste cultuurtoeristisch boek boven de doopvont. Religieus Erfgoed in Haspengouw. Dit boek is meteen de opener van de nieuwe reeks Georeto's Haspengouw Monografieën. Met deze uitgave beoogt de auteur, de lezer te overtuigen, en dit in de eerste plaats de Haspengouwers zelf, van de belangrijke culturele inbreng die de religieuze instellingen, in de regio hadden tijdens de Middeleeuwen.

Francis Croes

Na een breed assortiment geogidsen over gemeenten, steden en streken in Vlaanderen zoemt de auteur voortaan voluit in op zijn geboortestreek Haspengouw ? naar eigen zeggen één van de rijkste landschappelijke en cultuurhistorische regio's van heel Vlaanderen. Het boek is dus een eerste deel van een nieuwe reeks thematische boeken, die Pierre Diriken de komende jaren wil schrijven over Haspengouw.

Zo plant Pierre Diriken zaakvoerder van Georeto in de toekomst nog Haspengouwse monografieën over: natuur en landschap, landbouw en fruitteelt, kastelen, volksreligie, markante nederzettingen, de geschiedenis, ? Kortom een boekenreeks met perspectief voor cultuur- en landschapstoeristen.

Geotips en legendes

Het 176 bladzijden tellend boek behandelt over 5 hoofdstukken achtereenvolgens: de abdijen, de commanderijen, de begijnhoven, de kloosters en de streekheiligen van de regio Haspengouw. Het geheel is rijk geïllustreerd met kleurrijke: foto's, kaarten en plattegronden.

Pierre Diriken: "Stel je Haspengouw eens voor zonder de culturele inbreng van religieuze instellingen tijdens de middeleeuwen. De rijkdom van ons erfgoed zou dan alleszins veel minder exclusief zijn dan nu het geval is. Om dit te ontdekken en te beleven heb ik, in mijn boek aan de lezers en de cultuurtoeristen, die Haspengouw willen ontdekken, kwistig ?Geotips' aangereikt. De Haspengouwse kerken vind je in dit eerste boek nog niet terug.

Hierover wil ik achteraf een aparte monografie schrijven." Het boek ?Religieus Erfgoed in Haspengouw bevat hier en daar ook wat legendes. Zo vertelt Diriken "Hoe de stoffelijke beenresten van de door de Hunnen vermoorde Odilla van Keulen uiteindelijk terecht kwamen in de abdij van Colen Borgloon.

Het boek is voor 16,50 euro te koop in de boekhandel, bij de Haspengouwse Diensten voor Toerisme of rechtstreeks te bestellen bij ?GEORETO' Rozenstraat 11 3720 Kortessem 011/37 52 54, info@geogidsen.be, www.geogidsen.be.

Francis Croes


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio