Alle hens aan dek bij CMB en Bocimar

De Antwerpse scheepvaartgroep CMB heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De winst van 71 miljoen dollar is echter vooral het resultaat van geboekte meerwaarden op verkochte participaties.

jatimmermans

De crisis in de scheepvaartwereld grijpt nog altijd brutaal om zich heen. Veel rederijen hebben het moeilijk. CMB lijkt het ondertussen evenwel goed te doen. De groep presteerde tijdens het eerste kwartaal van het nieuwe jaar flink beter dan tijdens diezelfde periode van 2011 toen de winst 'slechts' 4 miljoen dollar bedroeg.

Een en ander heeft evenwel vooral te maken met een aantal financiële transascties die CMB opzette. Zo verkocht de groep zijn makelaarsbedrijf Clarksons en stootte dochteronderneming Bocimar een pakket aandelen af in een Australische onderneming. Daar werden flink wat financiële meerwaarden op verdiend.

Ondertussen blijft de scheepvaart een bijzonder moeilijke markt. De tarieven die betaald worden voor het vervoer van 'droge' producten zijn nog altijd aan de lage kant. Bocimar is een specialist in het vervoer van droge bulk en moet dus flink omzien. Bovendien zijn er te veel bulkschepen. In de komende jaren zullen allicht een aantal oude schepen uit de markt genomen worden maar ondertussen is het ook voor Bocimar en CMB een kwestie van overleven.

Volgens uitvoerend bestuurder Ludwig Criel houdt CMB zich evenwel klaar om eventuele opportuniteiten op de markt aan te grijpen. In dit opzicht wordt ook liquiditeit opgebouwd zodat snel kan ingegrepen worden indien zich bepaalde kansen aandienen. In de komende weken staat in dit opzicht allicht ook iets te gebeuren met de eigen vliegtuigmaatschappij ASL Aviation. Het zou kunnen dat CMB zijn meerderheidsparticipatie in het bedrijf van de hand doet.

Marc BALDUYCK

Foto Wim Hendrix