Doomst wil gemeenten voor strafrechter brengen in plaats van burgemeesters

In de toekomst moeten alle overheden (gemeenten, provincies, OCMW's) voor de strafrechter gedagvaard kunnen worden. Dat wil een nieuw wetsvoorstel van Michel Doomst (CD&V) dat zopas werd voorgesteld in de Kamer.

jdewit

Het probleem is bekend van een aantal spectaculaire zaken. In Damme gebeurt 's nachts een dodelijk verkeersongeval op een kruispunt waar slechts één lamp hangt. De familie van het slachtoffer sleurt de burgemeester voor de strafrechter. Die had er maar voor moeten zorgen dat er voldoende licht was op het kruispunt. De burgemeester riskeerde een celstraf, kreeg aanvankelijk een boete en na een procedure van vele jaren werd hij uiteindelijk vrijgesproken.

Een speelplein in Kortenberg

Of nog: in Kortenberg zit een beugel los aan de ingang van een speelplein. Die wordt losgetrokken door een jongetje en valt op het hoofdje van zijn zevenjarig vriendje met een schedelbreuk tot gevolg. De ouders slepen het voltallige schepencollege voor de strafrechter, want de beugel had vast moeten zitten. Uiteindelijk leidde dat tot een vrijspraak, maar het veroorzaakte wel heel wat last voor het college.

De burgemeesters vinden dat het zeer moeilijk is om verder te besturen als ze voor al dit soort dingen zelf persoonlijk een gevangenisstraf riskeren. De wetgeving die ze moeten naleven is immers ontstellend complex en ze kunnen ook niet alles zelf controleren op het terrein. Als ze een bedrijf zouden besturen in plaats van een gemeente, dan zou het bedrijf door de strafrechter worden veroordeeld en niet zij. Maar bij gemeenten kan dat niet.

Doomst wil het nu mogelijk maken dat gemeenten en alle andere overheden (provincies, de staat, de OCMW's, de politiezones…) zelf voor de strafrechter kunnen worden gesleept. Bij een veroordeling van de gemeente wordt die dan gestraft met een zware boete, en niet meer de burgemeester en zijn schepenen. Doomst vreest dat men anders op den duur geen kandidaat-burgemeesters of schepenen meer zal vinden, gezien het voortdurende risico op vervolging en veroordeling.

De 3.200 lampen van De Croo

Herman De Croo (Open Vld) ondertekende het voorstel mee: "In mijn gemeente Brakel heb ik 300 km weg en 's nachts branden er 3.200 lampen. Als iets fout zit, signaleer ik dat, maar ik kan het niet iedere nacht doen".

Ook Bruno Tuybens (sp.a) ondertekende het voorstel mee. De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten is eveneens pro. Maar haar Waalse tegenhanger is tegen, net als een aantal Franstalige partijen.

JDW Archieffoto PhotoNews