Breivik: "Ik ben toerekeningsvatbaar"

Anders Behring Breivik beschouwt zichzelf als vol toerekeningsvatbaar, zo heeft hij vrijdag ter zitting gezegd. Hij noemde zichzelf ook een "sympathiek iemand" en zei da hij zich heeft laten inspireren door de terreurorganisatie Al Qaeda.

jatimmermans

"De zaak is eenvoudig, ik ben geen psychiatrisch geval en ik ben toerekeningsvatbaar", zei de massamoordenaar op vraag van een advocate van de burgerlijke partijen omtrent zijn klaarblijkelijk gebrek aan empathie.

Breivik zei er zich volledig van bewust te zijn dat hij niet te vatten leed heeft veroorzaakt. Hij heeft het leven van familieleden en nabestaanden verwoest, vertelde hij rustig en zonder wroeging. "Ik kan niet stellen dat ik uw leed begrijp. Wanneer ik dat zou proberen, zou ik hier niet kunnen zitten. Dan zou ik niet verder kunnen leven", voegde hij er echter aan toe.

"Sympathiek"

Eerder op de dag zei Breivik dat hij "zeer sympathiek" was, maar dat hij zijn emoties achterover heeft moeten drukken om zijn aanslagen te kunnen uitvoeren. "In normale tijden ben ik een zeer sympathiek iemand", zei de man.

"Je moet gevoelsmatig afgestompt zijn, dat moet je oefenen", verklaarde Breivik. Tot 2006 was hij een normaal mens. Daarna heeft hij zich jarenlang "ontmenselijkt" en alle emoties afgelegd.

Zelfmoord

Hij had na het bloedbad ook even aan zelfmoord gedacht. Hij had overwogen zichzelf een kogel door het hoofd te schieten toen een helikopter het eiland naderde, maar was ervan afgestapt, omdat vanuit de gevangenis verder te kunnen strijden.

Hij had zich telefonisch willen overgeven, maar geraakte bij de politie niet binnen. Bij een tweede oproep namen ze hem niet ernstig. Daarom moordde hij maar verder.

Al Qaeda

"Ik heb veel van Al Qaeda geleerd", aldus de massamoordenaar. "Die organisatie is zo succesrijk omdat zij martelaars (kamikazes) inzet. Het probleem met militante islamisten is echter dat zij zeer inzetten op explosieven en niet op amok met vuurwapens".

Foto Reuters