De wonderjaren van Luca Brecel

Vier zeges op rij tegen ervaren profs maken van Luca Brecel de eerste Belg én de jongste speler ooit op het WK snooker in Sheffield. Hij zal zondag 17 jaar en 45 dagen zijn als hij de eerste sessie aanvat tegen Stephen Maguire. Al van zeer jong was het duidelijk dat Brecel het ver ging schoppen. Een overzicht.

mimeers

11 jaar

De 9-jarige Luca Brecel pakt de keu nog met twee handen vast, na een bezoekje aan een snookerclub in Maasmechelen wordt die techniek bijgesteld. Hij begint intensief te werken met coach Danny Moermans, wint op zijn tiende zijn eerste C-tornooitje en neemt op zijn elfde deel aan zijn eerste internationaal tornooi in Malta. De 11-jarige Brecel verrast immers vriend en tegenstander op het European U16-tornooi, hij verslaat in de finale de Engelsman Darren Cook met 5-3.

12 jaar

Op 8 december 2007 wordt Luca Brecel in Gent de jongste winnaar ooit van een Belgium Rankingtornooi. Op zijn 12de haalt hij het in een spannende finale (5-4) van voormalig Europees kampioen Danny Lathouwers. De Bilzerse bloemist stopt Brecel een briefje in de handen: "Er lopen vele talenten rond in de snookerwereld, maar het is slechts weinigen gegeven talent en klasse aan elkaar te koppelen. Een dikke proficiat".

13 jaar

Zijn eerste nationale kadettentitel (U16) pakte hij al een jaar eerder op zijn twaalfde. Maar op het BK 2008 in Alken ontbindt de jonge Brecel al zijn duivels. Hij verzamelt er drie titels in één maand. Inmiddels zit Brecel aan negen Belgische titels: één bij de heren, drie bij de juniores, vier bij de kadetten en één bij de teams.

14 jaar

Luca Brecel is 14 jaar en 18 dagen als hij internationaal doorbreekt. In Sint-Petersburg wordt hij in maart 2009 de jongste speler ooit die een EK of WK wint. Als de nieuwe coming man wordt Brecel in mei uitgenodigd op de World Series. In Portimao klopt hij Jimmy White en Ken Doherty om pas in de kwartfinale met 5-4 onderuit te gaan tegen Graeme Dott.

15 jaar

Een maand nadat hij in de finale van het BK in Mol prof Bjorn Haneveer onttroont (7-4), staat er in Boekarest geen maat op Brecel. Onder goedkeurend oog van Jimmy White klopt hij in de finale de Nederlander Roy Stolk. Opnieuw luiden de eindcijfers 7-4. Het levert Brecel een uitnodiging op voor het Power Snookertornooi in Londen, waar hij in de O2-Arena voor het oog van de camera’s Ronnie O’Sullivan mag partij geven.

16 jaar

Al twee keer verdiende Luca Brecel met zijn Europese titel een ticket voor de Main Tour, op zijn zestiende krijgt hij het eindelijk ook. Brecel wint op het eerste PTC-tornooi in Sheffield meteen met 4-0, in het tweede tornooi haalt hij zelfs de derde ronde. Alleen in de rankingtornooien loopt het niet zoals verhoopt. In november 2011 op PTC 9 in Antwerpen maakt Brecel indruk in een hoogstaande wedstrijd, maar loopt in extremis een plaats bij de laatste zestien mis. Geveld door een hongerklop.

17 jaar

Ronnie O’Sullivan, de meest getalenteerde speler uit de geschiedenis, voorspelt Brecel een grote toekomst. “Brecel kan het snooker veranderen”, zegt O’Sullivan, “wanneer je ziet hoe oud hij is, hoe goed hij is en waar hij vandaan komt. Hij is een heel, heel getalenteerde jongen. Een speler met een enorm potentieel, die bijzonder snel leert. Zich op deze manier kwalificeren voor het Crucible is een briljante prestatie.”

Beide spelers leerden mekaar twee jaar geleden kennen op het Power Snookerevenement in Londen. O’Sullivan bewierrookte er zijn tegenstrever en noemde hem een toekomstig wereldkampioen. Brecel kreeg zelfs zijn privénummer, waarop hij altijd bereikbaar zou zijn.

Dat bleek enkele maanden later te kloppen, toen Brecel vorig jaar als toeschouwer het WK in Sheffield bezocht en ‘s avonds op zoek was naar een trainingspartner. Op goed geluk stuurde hij O’Sullivan een sms. Het antwoord volgde meteen: ‘om 18.00u in The Academy’. Toen Brecel antwoordde dat die dan gesloten zijn, was het antwoord: ‘Voor mij niet’.

MG Foto's RL/JG/PhN/WH/HBvL

Meer over Luca Brecel