Staking bij De Lijn Asse na nieuw geval van agressie

Bij vervoersmaatschappij De Lijn is vrijdagmorgen in de stelplaats Asse een spontane staking uitgebroken bij de chauffeurs uit protest tegen een geval van agressie donderdagnamiddag in Sint-Jans-Molenbeek. Een reiziger wilde er opstappen zonder te betalen. Toen de chauffeur hem aanmaande om dat wel te doen, toonde hij een pistool en ging achteraan in de bus zitten. Enkele haltes verder stapte hij dan af. Niemand raakte bij het voorval gewond.

ikerremans

"Geen enkele van de 60 chauffeurs van de stelplaats Asse is vrijdagmorgen uitgereden. We hebben om 9 uur overleg met de directie van De Lijn Vlaams-Brabant. Ik vermoed op basis van mijn ervaring met dergelijke voorvallen dat de staking de hele dag zal duren tenzij de directie de chauffeurs kan overtuigen terug aan het werk te gaan", aldus vakbondssecretaris Erwin Vancauwenberg (ACV Openbare Diensten).

Door de staking is het busvervoer in het noorden van de provincie Vlaams-Brabant en in Brussel zwaar verstoord.

"Naar aanleiding van het recente agressiegeval tegen de MIVB-controleur heeft de overheid al heel wat maatregelen genomen zoals de beloofde 400 extra agenten in Brussel die ook de veiligheid van het personeel van De Lijn in Brussel ten goede zal komen. Ook De Lijn heeft binnen de werkgroep 'Veilig op weg' recent nog extra veiligheidsmaatregelen beloofd. Veel meer kunnen we niet eisen. Wat we naar aanleiding van dit geval van agressie wel kunnen vragen, is de inzet van extra controleurs in Sint-Jans-Molensbeek want ook eergisteren deed zich daar een geval van agressie voor", aldus Vancauwenberg.

Meer over Asse