Hollande ligt voor op Sarkozy in peiling

De Fransen kiezen op 6 mei een nieuwe president. Nicolas Sarkozy en François Hollande (foto) strijden dan om het hoogste politieke ambt. De uittredende rechtse president zou in de eerste ronde 25 procent van de stemmen halen, zijn socialistische uitdager zou 28 procent achter zijn naam krijgen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van donderdag.

drombouts

Tien presidentskandidaten staan tijdens de eerste ronde zondag tegenover elkaar. Aangezien geen van de kandidaten een meerderheid zal halen, komt er op 6 mei een tweede ronde met de twee beste kandidaten. Zonder verrassing worden dat Sarkozy en Hollande. Volgens de laatste peiling zou Sarko in de tweede ronde 43 pct van de stemmen binnenhalen, terwijl de socialist 57 procent van de kiezers zou overtuigen.

Achter de twee belangrijkste kandidaten zijn de belangrijkste tegenstrevers Marine Le Pen, de frontvrouw van het extreem-rechtse FN, en Jean-Luc Mélenchon, de extreem-linkse kandidaat. Le Pen zou in de eerste ronde 16 procent van de stemmen halen, Mélenchon 14,5 procent.

Uit deze recente peiling blijkt ook nog dat 38 procent van de kiezers, volgens waarnemers een belangrijk aantal, nog niet beslist heeft voor wie ze zondag gaan stemmen. Deze peiling werd afgenomen op 18 en 19 april, bij 1.134 Fransen, een representatief deel van de Franse bevolking ouder dan 18 jaar.

Belga

Foto AP

Meer over François Hollande