3.000 reizigers zaten vast na treinhinder

Het treinverkeer rond Lier is woensdagavond iets na 20 uur opnieuw op gang gekomen nadat een brand een aantal draden van een tractieonderstation, dat de bovenleiding van stroom moet voorzien, had getroffen. Sinds 17.45 uur zaten naar schatting 3.000 reizigers vast, verspreid over vijf treinen.

jrosquin

Intussen is er volgens spoornetbeheerder Infrabel een tijdelijke technische oplossing voor het probleem gevonden door enkele andere tractieonderstations uit de omgeving stroom te laten leveren. Er moet echter wel nog rekening gehouden worden met ernstige vertragingen.

Ochtendspits kan normaal verlopen

De ochtendspits zou donderdagochtend normaal kunnen verlopen, al kan het treinmateriaal dat woensdagavond niet meer op zijn plaats is geraakt voor een lichte storing zorgen. In de zone waar de kabels hebben vuur gevat, rijden de treinen met hun stroomafnemers omlaag waardoor ze niet aan normale snelheid rijden.

De brand had volgens Infrabel een externe oorzaak, vermoedelijk een blikseminslag. Aangezien de brand zich net voor de aftakking tussen de lijnen Lier-Aarschot en Lier-Herentals bevond, werd treinverkeer op beide trajecten onmogelijk. Ook op de lijn Lier-Heist-op-den-Berg werd het treinverkeer een tijdlang gestaakt, om het station van Lier niet te overbelasten. Op die manier ontstond ernstige spoorhinder tussen Antwerpen en de Kempen.

Vervangende busdiensten

"De NMBS startte na het incident meteen overleg met De Lijn om vervangende busdiensten te voorzien", zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. "Maar door de drukte tijdens het spitsuur lag dat bijzonder moeilijk en konden allicht slechts enkele bussen worden ingezet."

De reizigers op de vijf geblokkeerde treinen mochten bovendien om veiligheidsredenen niet worden geëvacueerd. Pas toen het treinverkeer na 20.00 uur weer werd opgestart, konden zij hun reis verderzetten. "Gezien het tijdstip gaat het allicht in totaal om zowat 3.000 personen", zegt Petit.

Nijlen

In Nijlen stonden minstens twee treinen stil. De geëvacueerde reizigers konden terecht in een plaatselijk schooltje en een parochiezaal. Daar kregen ze van de gemeente een drankje. Mensen die dringend weg moesten konden met een speciaal ingelegd busje weggebracht worden.

Foto's: BFM Gestrande reizigers in Nijlen worden opgevangen

Meer over NMBS