"Leerkrachten moeten assertiever worden"

In ruim tien jaar is het geweld in de Vlaamse scholen verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Zowel het Katholiek Onderwijs als het Gemeenschapsonderwijs zijn op de hoogte van de toename.

jrosquin

"We proberen onze leerkrachten voldoende assertief te maken en proberen hen ook meer in team de verantwoordelijkheid te laten dragen, zodat jongere leerkrachten eveneens de steun krijgen van oudere collega's", zei Mieke Van Hecke (foto), hoofd van het Katholiek Onderwijs, op het VRT-radionieuws.

"Probleem van hele samenleving"

Ze voegt er nog aan toe dat het probleem niet enkel bij de scholen ligt: "De hele samenleving moet zich er bewust van zijn dat we allemaal de verantwoordelijkheid dragen in de eigen omgang met anderen."

Ook Raymonda Verdyck, hoofd van het Gemeenschapsonderwijs, is zich bewust van het geweld in de scholen: "Het Gemeenschapsonderwijs organiseert zelf nascholingen rond geweld van leerlingen en de omgang met ouders. Om de leerkrachten die te maken krijgen met geweld te helpen, heeft elke school een eigen beleid. Het is wel zeker dat op schools niveau de gevallen van dichtbij worden opgevolgd."

Volgens de krant De Morgen is de toename van geweld te wijten aan het feit dat mensen sneller naar de politie stappen, maar ook aan de toename van agressieve ouders.

Het probleem wordt donderdag op de agenda van de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement gezet.

Foto: PN

Lees ook: Geweld op school bijna verdubbeld

Meer over Mieke Van Hecke