Fruitboeren zetten grote middelen in tegen nachtvorst

Afgelopen nacht waren alle fruitboeren stand-by na de weerberichten waarbij temperaturen werden voorspeld die mogelijk tot -5 onder het vriespunt zouden dalen. Voor de prille bloemknoppen is dit fataal.

Jozef Croughs

Het fruitbedrijf Jacobs - Vaes in Kortenbos liet zelf twee helikopters overvliegen van de luchthaven in Deurne om ruim 30 hectare appelen plantages te overvliegen om de koude lucht te beïnvloeden. "Een zeer kostelijke ingreep maar niets doen kan nog meer kosten," zegt teler Luc Vaes.

Met de extreme en niet voorspelde nachtvorst tijdens de nacht van 1 april nog voor ogen wilden de fruitboeren geen risico meer lopen.

Latere analyses hebben toen aangetoond dat er al op sommige percelen ernstige schade werd vastgesteld. Om nog ergere schade te voorkomen werden op vele plaatsen in de fruitplantages van Haspengouw dinsdagmorgen rond middernacht de paraffinepotten aangestoken om de temperatuur in de boomgaarden rond het vriespunt te houden. Ook de warmtekanonnen (frost-boosters) werden van stal gehaald en aan hoge snelheid door de plantages gereden om zoveel mogelijk de grondtemperatuur te beïnvloeden.

Bij het Fruitbedrijf Jacobs -Vaes was het fase rood. Alle beschermingsmiddelen werden ingezet zoals het plaatsen van vuurpotten en de waterberegening. Voor de tweede keer werd ook beroep gedaan op twee ingehuurde heli's om twee risicopercelen met appelen, ruim 30 hectare groot te overvliegen.

"Het is inderdaad een zeer kostelijke aangelegenheid 400 euro/uur maar niets doen kan nog veel meer kosten. De heli vliegt op een 30 meter boven de bomen en drukt zo met zijn wieken de warme inversielaag naar beneden waardoor wij aan de grond enkele warmtegraden kunnen winnen. De percelen liggen zowat op het hoogste niveau, 110 meter boven de zeespiegel en zijn zeer vorst gevoelig. Met deze ingreep hebben wij de temperatuur tot net aan het vriespunt kunnen handhaven", weet Luc.

"De schrik voor de nachtvorst van afgelopen nacht zat er goed in," steekt Tom Deckers, onderzoeker bij het Proefcentrum voor Fruitteelt in Kerkom (PCF) van wal. "Iedereen in de sector had alle technieken uit de kast gehaald om de schade tot een minimum te beperken. Gelukkig bleven de temperaturen boven de verwachtingen en de reden daarvan was dat er regenwolken rond 5 uur binnenschoven. Normaal zakken de temperaturen het sterkst rond 7 uur bij het opkomen van de zon maar door de aanwezigheid van de regenwolken is het beperkt gebleven tot maximaal -3,5 graden. Vooral voor de appelen en de kersen was het zeer cruciaal. Voor de peren kan men ingrijpen met het spuiten van Gibberelline waardoor de peer toch doorgroeit, zij het wel zonder pitten," aldus Deckers.

Nog volgens Deckers zijn de fruitboeren nog niet aan het einde van de rit. Het is nog drie weken wachten voor de ijsheiligen voorbij zijn en intussen kan nog van alles fout gaan. Daarbij is de koude verantwoordelijk voor een zeer slechte bloei waardoor voor de bestuiving van de bloemen men aangewezen is op de wind ook al omdat de bijen niet actief zijn bij dit koude voorjaar.

"Het blijft de volgende dagen bang afwachten als duidelijk wordt hoe groot de opgelopen schade effectief is en anderzijds hoe de weersomstandigheden verder zullen evolueren. Indien de koudegolf blijft aanhouden wordt 2012 zeker geen goed jaar," besluit Deckers.

Jozef Croughs

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio