Peeters 'not amused' over demarche sp.a rond echtscheidingstaks

De manier waarop de sp.a het geweer van schouder heeft veranderd in het dossier van de echtscheidingstaks kan voor Vlaams minister-president Kris Peeters niet door de beugel. "De manier waarop is een serieus probleem en is niet voor herhaling vatbaar", zo liet Peeters woensdag verstaan in 'Villa Politica'.

jrosquin

De Vlaamse regering besloot bij de jongste begrotingscontrole om het verdelingsrecht te verdubbelen van 1 tot 2 procent. Het gaat om een belasting die je betaalt wanneer een onroerend goed verdeeld wordt onder verschillende eigenaars. Vaak is dat bij een echtscheiding, wanneer de verdeling nodig is opdat de ene partner het deel van de andere kan overkopen.

Begrotingsevenwicht

Maar meerderheidspartij sp.a liet dinsdag weten de taks te willen schrappen. N-VA en CD&V willen hierover praten, maar enkel als de gederfde inkomsten - 40 miljoen euro op jaarbasis - gecompenseerd worden en als het beoogde begrotingsevenwicht gerespecteerd blijft.

Minister-president Kris Peeters is - zacht uitgedrukt - 'not amused' met de manier waarop de sp.a haar koerswijziging heeft gecommuniceerd. Volgens hem had de sp.a niet naar de media moeten stappen maar hadden ze de zaak moeten bespreken in de schoot van de regering. "Dit is niet voor herhaling vatbaar", klonk het woensdag scherp in 'Villa Politica'.

Alternatief

Volgens Peeters wordt de zaak vrijdag besproken door de Vlaamse regering. Duidelijk is dat de bal in de kamp van de sp.a ligt. Die partij moet nu maar met een alternatief voorstel komen, zo is te horen. Volgens sp.a-fractieleider Bart Van Malderen heeft zijn partij alternatieven klaar, maar de inhoud daarvan blijft voorlopig geheim.

Foto: Belga