Breivik vindt doodstraf "juiste" straf

Anders Behring Breivik verklaarde woensdag tijdens de derde dag van zijn proces dat de doodstraf of de vrijspraak de enige twee "juiste aflopen" van zijn proces zijn.

jrosquin

"Een gevangenisstraf van 21 jaar is zielig. Ik wens de doodstraf niet, maar ik zou het verdict gerespecteerd hebben", zei hij.

Netwerk

Op een vraag van het openbaar ministerie antwoordde de beschuldigde dat twee andere "cellen", waarvan hij het bestaan bevestigde, elk moment in Noorwegen zouden kunnen toeslaan. Hoeveel andere cellen er in Europa zijn, weet Breivik niet. In een eerder verhoor schatte hij een tachtigtal.

De Noorse procureur Svein Holden verklaarde woensdag tijdens een persmoment na het einde van de derde procesdag, niet te geloven in het bestaan van andere cellen die Noorwegen zouden kunnen treffen.

Orde van Tempeliers

Eerder woensdag lichtte Breivik een tipje van de sluier over de Orde van Tempeliers, het mysterieuze netwerk van nationalistische militanten die "heroïsche daden" zullen uitvoeren, en uit naam waarvan de beschuldigde vorige zomer handelde.

Over die organisatie, waarvan de Noorse politie het bestaan niet kon bewijzen, vertelde de extreemrechtse beschuldigde dat er in 2002 in Londen samen met drie andere nationalisten een stichtingsontmoeting plaatsvond. De vereniging, die samengesteld is uit "individuele en autonome cellen", wil "alle nationalistische militanten uit Europa verenigen". De namen van de andere leden wilde Breivik niet geven.

De beschuldigde, die zich dinsdag bereidwillig opstelde voor het beantwoorden van vragen over zijn opvoeding en zijn beroepsactiviteiten, werkte woensdag veel minder mee.

Foto: AFP Breivik met advocaat Geir Lippestad