Technisch onderzoek busongeval afgerond

Het technisch deskundigenonderzoek van de Belgische bus die een zwaar ongeval had in het Zwitserse Sierre op 13 maart, is afgerond. Het rapport zal weldra beschikbaar zijn. De onderzoekers van het kanton Wallis (Valais) analyseren sinds hun terugkeer uit België eind maart de hoop informatie die ze in ons land verzamelden.

jrosquin

Over de oorzaak van het ongeval waarbij 28 mensen, van wie 22 kinderen, om het leven kwamen, kan nog steeds niets worden gezegd. Uit het rapport zal moeten blijken of er een defect aan het voertuig was, zoals een probleem met de remmen, de stuurinrichting of de snelheidsregulator.

Menselijke fout?

Ook wordt de piste van een menselijke fout onderzocht, alsook de gezondheidstoestand van de chauffeur: "We kregen vanuit België de medische dossiers en ze worden bekeken", zei Olivier Elsig, de eerste procureur van Centraal-Wallis.

Het openbaar ministerie wacht eveneens op de geschreven documenten over de snelheid of de eventueel verschillende snelheden van de bus in de tunnel en op de modellering van het exacte traject van het voertuig. Eenmaal al die informatie bijeengebracht is, zal de procureur de media op de hoogte brengen, wellicht over enkele weken.

De speurders hebben geen reis meer naar België gepland. Als de kinderen die nog niet gehoord konden worden, dat willen, zullen ze ondervraagd worden door de Belgische politie. Die zal de informatie vervolgens doorgeven aan de onderzoekers in Wallis.

Foto: AFP