Aantal woninginbraken in Wellen twee jaar op rij verdubbeld

De politiezone Borgloon ontsnapt niet aan de nationale tendens. Het aantal woninginbraken is er met 23 procent toegenomen. Vooral in Wellen is er een forse stijging. Een maatregel om het aantal inbraken te doen dalen, is het verlenen van technopreventief advies.

nvandeneynde

Agenten geven gratis raad aan de burgers over hoe ze zich het best kunnen beschermen tegen dieven. De inwoners uit de politiezone Borgloon lijken hun weg te vinden naar deze informatie. Het aantal aanvragen is er op vier jaar tijd bijna verdubbeld.

Wellen hinkt achterop

Het aantal woninginbraken is in Wellen al twee jaar op rij verdubbeld. Toch zijn het net de Wellenaren die het minst een beroep doen op het preventieve advies. Hoewel men er de grootste stijging van het aantal inbraken waarneemt, vertegenwoordigt Wellen slechts vier procent van de totale hoeveelheid aanvragen.

Een mogelijke reden is dat Wellen als enige in de politiezone geen subsidie toekent voor het nemen van preventieve maatregelen. In de andere gemeenten krijgen inwoners tot 250 euro van hun onkosten terugbetaald. Deze subsidie is waarschijnlijk een belangrijke stimulans voor het aanvragen van advies.

Sp.a reageert

Els Robeyns (sp.a) benadrukt het belang van sensibilisatie en preventie. "De Wellenaren lopen een groter risico op woninginbraak dan de inwoners uit de andere gemeenten van onze politiezone. In 2007 hebben wij al gevraagd om een subsidiereglement goed te keuren en volgende vrijdag zullen we deze oproep herhalen tijdens de gemeenteraad. Mensen moeten gestimuleerd worden om preventief anti-diefstalmaatregelen te nemen", zegt ze.

Hiernaast moeten er volgens Robeyns ook specifieke acties door de politie komen. "Vooral 's nachts zijn meer gerichte politiecontroles en patrouilles gewenst."

NVDE Foto Photo News


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio