Dieren palmen de mode in

Flamingo's, konijnen, vogels, vlinders of pony's: zowat elk dier met enige X-factor passeert dit voorjaar de revue in de nieuwe modecollecties. Kinderachtig? Helemaal niet, als je het slim aanpakt tenminste.

wverhaert

Een van de meest opvallendste trends dit voorjaar zijn de dierenprints. Van feloranje goudvissen die doorheen een doorzichtige cape zwemmen (Agnès b.), over flamingo's die op een luchtig kleedje fladderen (Vero Moda), tot pony's die over een hemd galopperen (Wildfox): je kan het zo gek niet bedenken of het siert wel een kledingstuk. "Er valt inderdaad niet langer naast de dierenprints te kijken", beaamt styliste Laura Van der Borght. "Heel wat mode­merken pakken uit met kleedjes, topjes of truien met dieren erop. De een al subtieler dan de andere."

Is er dan ook een ranking in populariteit? Kan een vogel de modeminners meer bekoren dan pakweg een goudvis? "Toch wel", lacht Van der Borght. "Vooral zwaluwen en flamingo's zijn een heus succesnummer. Maar ook vlinders, paardjes en konijntjes doen het erg goed."

ACCESSOIRES

De accessoirewereld is eveneens volledig verknocht aan de diertjes, gaat de styliste verder. "Dieren en juwelen, dat is een echte match dit seizoen. Halskettingen met paardjes, tijgerringen, oorbellen in de vorm van een hert, het kan allemaal. Ook op handtassen, sjaaltjes, panty's en zelfs schoenen zien we de beestjes terugkomen."

Allemaal goed en wel, maar komen die dierenprints al niet snel kinderachtig over? "Het klopt dat zoiets vroeger alleen door jonge meisjes werd opgepikt", klinkt het. "Maar nu kunnen dierenprints gerust voor vrouwen van alle leeftijden - als je het maar slim aanpakt. Modemerk Ted Baker heeft bijvoorbeeld flamingo's laten printen op een chique blouse. Gecombineerd met een geklede kostuumvest is dat een perfecte outfit voor de dames onder ons."

En wat met de mannen? Komen ook zij weg met een flamingo op hun vest? "Bij mannen liggen dierenprints iets gevoeliger", geeft Van der Borght toe. "In Parijs en Milaan lopen alle mannen er al mee rond, maar bij ons in België is het nog even afwachten of ze dat aandurven. (lacht) Niet elke man komt er overigens mee weg. Je moet goed weten hoe de prints te combineren zonder dat het 'verkleed' overkomt."

BLIJVER

Het lijkt er intussen steeds meer op dat de 'beestige mode' een blijver is. Afgelopen weekend zagen we op de Milaanse mannenmodeweek nog heel wat dieren op de catwalk voor volgende winter. Bij Jil Sander werden afbeeldingen van walvissen, dinosaurussen en vissen gespot, het Britse Burberry had het dan weer voor vossen. Van der Borght, die momenteel op de belangrijke Duitse modebeurs 'Bread and Butter' vertoeft om daar de wintertrends te spotten, bevestigt vanuit Berlijn dat de diertjes zich ook volgende winter zullen laten zien, "van zwaluwen en vlinders tot pinguïns".

"Waag de komende tijd zeker eens je kans met een dierenprint", geeft de styliste nog mee als tip. "Het is niet alleen trendy, maar het geeft je outfit ook een vrolijke toets. Zeg nu zelf, een uit de kluiten gewassen flamingo op je t-shirt doet toch alleen maar wonderen voor je humeur?"

Metro

Niet te missen