"Toezicht tijdens begrafenissen is exclusieve taak van politie" (poll)

De lokale politie en de burgemeester van Sint-Truiden is verbolgen over de oproep van een lid van de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen. Naar aanleiding van recente woninginbraken tijdens begrafenissen in West- en Oost-Vlaanderen raadde die aan om privébewakers in te zetten tijdens uitvaartplechtigheden.

fvranckx

"Dit is een exclusieve en essentiële taak van de (lokale) politie", reageert burgemeester Vandenhoven (sp.a). "De overheid moet instaan voor de veiligheid van de burger. Dit morgen we niet aan het privé-initiatief overlaten."

De politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken wijst erop dat burgers al acht jaar gratis woningtoezicht kunnen aanvragen voor de periode van afwezigheid naar aanleiding van een begrafenis, een ziekenhuisopname, een familiefeest of tijdens een vakantieperiode.

Vorig jaar vroegen 622 burgers zo'n toezicht aan bij de lokale politie, waarvan 5 naar aanleiding van een begrafenis. Er is tijdens deze woningtoezichten in de politiezone nooit een woninginbraak gepleegd.

Er komen bijkomende sensibiliseringsacties naar de begrafenisondernemers en de bevolking in de regio.

FiVr Archieffoto BHH


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio