Breivik: "Verbaasd dat ik het overleefd heb"

Anders Behring Breivik was naar eigen zeggen "zeer verbaasd" dat hij zijn moordpartij op het eiland Utoya overleefde. "Ik had geen plannen voor nadien, ik hield er geen rekening mee Utoya te overleven", aldus Breivik op de derde dag van zijn proces in Oslo.

wmigom

De beklaagde beantwoordde vandaag vragen van zowel de aanklager als van de verdediging. In vergelijking met zijn zelfverzekerde monoloog van gisteren, kwam Breivik vandaag onzeker en defensief over. Bovendien weigerde hij sommige vragen te beantwoorden.

Hoe langer Breivik ondervraagd werd, hoe minder samenhang zijn betoog vertoonde. "Ik heb een beetje overdreven toen ik de eerste keer tegen de politie getuigde, ik wilde mijn boodschap verkopen", verklaarde Breivik. Over die boodschap was hij duidelijk: "Ik ben een militante christen, het is heel belangrijk het christendom in Europa te beschermen."

Morgen zal Breivik over de totstandkoming van zijn gedachtegoed spreken en over de bomaanslag op regeringsgebouwen, waarmee hij acht slachtoffers maakte.

Foto: AFP