Economische crisis leidt niet tot paniek bij Besix

Het bouwbedrijf Besix heeft de laatste maanden een record-orderboek bijeengewerkt van 3,6 miljard euro. Topman Johan Beerlandt is er daarom van overtuigd dat zijn bedrijf dit jaar weer de kaap van de 2 miljard euro aan omzet zal passeren.

jatimmermans

Besix is de grootste Belgische bouwonderneming. Met zijn onderscheiden filialen Vanhout (Turnhout), Jacques Delens (Brussel), Franki Foundations (Brussel), Socogetra (Brussel) e.a. is de groep ook internationaal sterk actief. Besix bouwde mee aan de befaamde Burj Khalifa in Dubai. In eigen land bouwde de onderneming de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven, de Astro-toren in Brussel en de nieuwe terminal op de luchthaven van Zaventem.

De economische crisis heeft niet tot paniek geleid bij Besix. Ook niet toen de Arabische lente wild om zich heen begon te grijpen. Besix heeft verscheidene grote bouwwerven in het Midden-Oosten. Dit neemt niet weg dat het bedrijf zijn activiteiten in de komende jaren sterker internationaal wil gaan diversifiëren. Er werden bijvoorbeeld meer pionnen uitgezet in Latijns-Amerika.

Het boekjaar 2011 werd afgesloten op een omzet van 1,7 miljard euro. Besix had de kaap van de 2 miljard euro voor het eerst gehaald in 2008. Sindsdien bleef men er net onder. "Dit jaar zullen we veel beter doen", aldus Beerlandt. "Ik mik zelfs op 2,2 miljard euro. Ons orderboek is immers flink gevuld." De nettowinst steeg verleden jaar met 10% tot 91 miljoen euro.

Besix stelt vandaag zo'n 18.000 mensen te werk. Daarvan 2.400 in België.

Marc BALDUYCK

Foto Belga