4 op de 10 veroordeelden belanden later opnieuw in de cel

Wanneer iemand in ons land vrijkomt uit de gevangenis, is er bijna 50 procent kans op een nieuwe veroordeling tot een celstraf ('detentierecidive'). Meer dan 4 op de 10 veroordeelden belanden namelijk later opnieuw achter de tralies. Dat blijkt uit een rapport van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.

fvranckx

De cijfers dateren weliswaar van de periode tussen 1 januari 2003 en 31 december 2005 maar het zijn wel de eerste bevindingen over 'detentierecidive' in België.

Gemiddeld werd 44 procent van de vrijgelaten veroordeelden na de celstraf terug naar de gevangenis gebracht. De helft van de wederopgesloten gedetineerden keert nadien nog minstens twee keer terug. In meer dan de helft van de gevallen gebeurde dit al binnen de twee jaar. Hun straffen lopen dan meestal op tot maximum één jaar.

Vooral mannen met een relatief lichte straf (minder dan tien jaar) blijken 'detentierecidivisten' te zijn. Ook jongeren tussen 16 en 20 jaar belandden opvallend vaker opnieuw in de cel na een eerdere detentie.

Personen met een enkelbank of beperkte detentie keren dan weer minder snel terug naar de gevangenis.

FiVr Archieffoto Belga