Spaanse koning zegt "sorry" voor olifantenjacht

Koning Juan Carlos van Spanje heeft woensdag zijn excuses aangeboden voor zijn omstreden trip naar Botswana. Tijdens die trip ging de koning jagen op olifanten en daarbij brak hij zijn heup.

wmigom

"Het spijt me zeer, ik heb me vergist en het zal niet weer gebeuren", zei de vorst bij het verlaten van het ziekenhuis in Madrid waar hij een heupoperatie heeft ondergaan.

Zonder het ongeval hadden de Spanjaarden nooit geweten dat hun koning op olifanten jaagt, terwijl hij tegelijkertijd erevoorzitter is van de Spaanse afdeling van milieuorganisatie WWF.

Voor vele Spanjaarden geeft Juan Carlos met zijn dure en twijfelachtige hobby een slecht voorbeeld. Zeker tijdens de zware economische crisis die het land in zijn greep houdt. In de Spaanse pers is berekend dat een safarijager minstens 20.000 euro moet betalen per omgelegde olifant.

Het forum Actuable meldde dat het meer dan 40.000 handtekeningen verzamelde met een petitie waarin gevraagd wordt om het ontslag van de koning als erevoorzitter van WWF Spanje.

Dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot schreef in een brief dat ze hoopt dat de koning niet snel herstelt, zodat hij geen moordpartijen meer kan aanrichten in Afrika of ergens anders.

Foto: Archief, AP

Meer over Spanje