N-VA wil één Vlaamse politie-academie

De N-VA wil één politie-academie per gemeenschap in plaats van de huidige tien politiescholen. En Open Vld wil dat de politiescholen volwaardige onderwijsinstellingen worden, die ook echte diploma's afleveren. Dat bleek zopas tijdens het debat over het nationaal veiligheidsplan in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

jdewit

Die Commissie vergaderde voor de gelegenheid samen met de Kamercommissie Justitie én met de Senaatscommissies Binnenlandse Zaken en Justitie. Deze monsterzitting bleef nogal flets, maar toch waren enkele nieuwe voorstellen te horen.

Koenraad Degroote (foto; N-VA) en voormalig minister van Binnenlandse Zaken, senator Guido De Padt (Open Vld), sneden het probleem van de gebrekkige politieopleiding aan. N-VA wil de tien bestaande scholen vervangen door één politie-academie per gemeenschap. Eén voor Vlaanderen dus. Guido De Padt (Open Vld) wilde dat de politiescholen volwaardige onderwijsinstellingen worden, die ook een echt diploma afleveren en die zich inschakelen binnen de Europese vrije markt van het onderwijs (binnen de Bolognastructuren), zoals professor Sofie De Kimpe eerder in de Kamer had bepleit.

Eén procureur per politiezone

Laurent Devin (PS) stelde voor om in iedere politiezone een lid van het parket te detacheren, zodat veel tijd kan worden bespaard bij het afhandelen van de criminaliteit.

Bercy Slegers (CD&V) hekelde dat liefst veertien jaar na de zaak-Dutroux de politie nog altijd niet met één en hetzelfde informaticasysteem werkt.

Seksueel misbruik

Renaat Landuyt (sp.a) vroeg zich verontwaardigd af waarom seksueel misbruik in gezagsrelaties niet tot de tien prioritaire fenomenen in het Veiligheidsplan behoort. "De politie moet dit fenomeen prioritair in kaart brengen en aanpakken, in de sport, in de medische wereld, overal", zo luidde het.

Bert Schoofs (VB) vroeg zich af of Limburg ooit de zestig extra federale politiemensen heeft gekregen voor de strijd tegen de drugscriminaliteit. Die waren in 2008 aan Limburg beloofd en nu Brussel 400 extra politie-inspecteurs krijgt, wilde Schoofs weten hoe het met Limburg zat.

De ministers van Binnenlandse Zaken (Joëlle Milquet, cdH) en Justitie (Annemie Turtelboom, Open Vld) antwoorden pas volgende week.

Meer over de inhoud van het Nationaal Veiligheidsplan, vindt U op De problemen met de politieopleiding

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Photo News