thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuwe koppels vaker samen naar aidstest

Kersverse koppels gaan steeds vaker samen naar de dokter voor een aids- en soatest. “Vooral rijpere singles doen het”, zegt seksuologe Rika Ponnet.

ikerremans

Steeds meer dertigers en veertigers die een nieuwe relatie starten, kiezen samen voor een hiv- of soatest. “Erg romantisch klinkt het niet”, lacht Rika Ponnet. “Maar eigenlijk is het een soort belofte van trouw. Als een koppel op een gegeven moment beslist zonder condoom te vrijen, gaan ze eerst naar de arts voor een onderzoek."

"Ze doen een aidstest en laten zich onderzoeken op andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Zo tonen ze dat ze voor elkaar kiezen en beloven ze geen andere sekspartners meer te hebben. Ze tonen dat ze alleen met elkaar verder willen.”

Dat was niet altijd zo. “Als iemand tien, vijftien jaar geleden bij de partner aandrong om zo’n test te doen, kon dat wel eens verkeerd overkomen. Soa’s en hiv werden toen meteen met losbandige seks geassocieerd. Maar één keer onveilig vrijen kan al volstaan, het betekent zeker niet dat je honderd partners moet hebben gehad. Als dertiger of veertiger is het overigens normaal dat je een verleden hebt. En met zo’n test toon je aan elkaar dat je gezond bent."

Ook Sensoa merkt dat hiv- en soatests geen taboe meer zijn. “Die generatie is opgegroeid met waarschuwingen over hiv”, zegt Sandra Van den Eynde. “Voor de huisarts een test doet, zal die vragen stellen om uit te maken welke onderzoeken nodig zijn, want hiv en elke soa vergt een andere test. Daarom zijn onze campagnes gerichter. We weten beter welke groepen een groter risico op hiv of een bepaalde soa lopen. Voor hiv richten we ons meer op de homogroep. Het besmettelijke chlamydia komt het meest voor bij heterojongeren van 18 tot 25. Jongeren zien nog wel iets te veel op tegen een soatest.”

Hanne De Belie / Gazet van Antwerpen / Photo News

Niet te missen