Onderzoek naar corruptie bij wapendeal

Het Brusselse parket bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar mogelijke corruptie bij de aankoop van duizenden pistolen door de federale politie. Het nieuws stond woensdag in de krant De Morgen. De bestelling werd binnengehaald door het Amerikaanse Smith & Wesson in plaats van het Waalse FN Herstal, mogelijk na vervalsing van de openbare aanbesteding. Voorlopig is niemand in verdenking gesteld.

wmigom

In 2010 en 2011 werden door de federale politie in totaal 8.361 pistolen van het type Military & Police MP9 aangekocht bij de Amerikaanse wapenfabrikant Smith & Wesson. De deal, ter waarde van 4,35 miljoen euro, werd bekrachtigd op de ministerraad van 3 december 2010, toen Annemie Turtelboom (Open VLD) de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken was.

Volgens De Morgen voert de Brusselse onderzoeksrechter Jean- Claude Van Espen een onderzoek naar de wapendeal omdat ambtenaren van de federale politie zich mogelijk zouden laten omkopen hebben bij de toewijzing van het contract. Ze zouden daarvoor het lastenboek aangepast hebben zodat het op maat kwam van de pistolen van Smith & Wesson, namelijk door een bijkomend veiligheidssysteem voor het wapen te eisen. In het onderzoek zouden al verschillende politiemannen ondervraagd zijn en zouden ook al huiszoekingen verricht zijn.

Parketwoordvoerster Geneviève Seressia bevestigt het bestaan van het onderzoek, maar benadrukt dat nog niemand in verdenking werd gesteld. "Het in beslag genomen materiaal wordt nu geanalyseerd", zegt de woordvoerster.

Belga

Foto: Belga