"Iedereen kan doen wat ik deed"

Met een ondervraging over zijn contacten met andere nationalistische militanten is woensdag het proces tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik voortgezet. Het openbaar ministerie wil zich op de periode van 2001 tot 2006 toespitsen, waarin hij zijn haat voor alles wat multicultureel is en zijn politieke ideologie ontwikkelde.

wmigom

Breivik had vooral via het internet contacten met gelijkgestemden gezocht, verklaarde de 33-jarige Noor, die afgemat en gelaten overkwam. In 2001 ontmoette hij een Servische nationalist in het Afrikaanse Liberia, veel wou Breivik hier echter niet over kwijt.

Breivik werd ook ondervraagd over contacten met de zogenaamde 'Orde der Tempeliers', waar hij naar eigen zeggen lid van is. Ook contacten met andere Noorse en Engelse extremisten werden onderzocht. Breivik weigerde echter informatie te geven. Hij glimlachte herhaaldelijk en zei de rechters van onderwerp te veranderen, omdat hij toch niets zou vrijgeven.

"Iedereen kan doen wat ik deed", verklaarde Breivik nog. "Niet iedereen wordt met een ruggengraat geboren, maar je kan er een kweken." Tijdens zijn getuigenis zal door de rechtbank bepaald worden of Breivik toerekeningsvatbaar is.

Breivik, die zich voor de dood van 77 mensen moet verantwoorden, wordt in Oslo nog tot volgende maandag ondervraagd. Hij is wegens terrorisme en moord met voorbedachten rade aangeklaagd.

Foto: Voor de derde dag op rij groet Breivik het gerechtshof op extreemrechtse wijze, Reuters