Kleine Brogel wil strengere regels voor gebruik schietterrein

Kleine Brogel herbekijkt de brandveiligheidsvoorwaarden die privéfirma’s, zoals Forges de Zeebruges, moeten volgen om het militaire schietveld van Helchteren te mogen gebruiken. Bij een test van een nieuw type raket vloog de hei maandag op acht plekken in brand. “We gaan meer stringente maatregelen opleggen”, zegt kolonel-vlieger Fred Vansina, chef van de Peerse vliegbasis.

fvranckx

Lees ook: 500 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan

“Het terrein zelf is wel degelijk eigendom van de Belgische staat”, zegt Vansina. Al stellen we het ook ter beschikking aan NAVO-partners. Net zoals wij ook gebruik mogen maken van hun schietterreinen.”

Dat ook wapenfirma’s gebruikmaken van het schietterrein is gebruikelijk, aldus Vansina. Op papier was er maandag niets mis met de oefening van nieuwe raketsystemen. Maar Defensie gaat nu toch nog specifieke vochtigheids- en temperatuurnormen toevoegen aan de reeds bestaande kleurencodes.

Forges de Zeebruges heeft volgens Ingrid Baeck van Defensie al sinds 2004 een concessie om het schietterrein te gebruiken. “Het is ook aansprakelijk voor aangerichte schade”, stelt de woordvoerster.

JBx Foto TP


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio