Belgische clubs besparen op spelerslonen

De spelerslonen in Nederland zijn vorig seizoen fors gedaald zijn en ook de Belgische voetballer moet stilaan gaan vrezen. "De trend is duidelijk", klinkt het. "De lonen dalen overal."

jatimmermans

Vorig seizoen bedroeg het gemiddelde jaarloon in de Eredivisie 305.000 euro terwijl een jaar eerder dat nog 355.000 euro was, aldus een studie van de Nederlandse werkgeversorganisatie FBO.

De jaarcijfers van de Belgische clubs leren dat het gemiddelde brutoloon in de Belgische competitie vorig seizoen 210.929 euro bedroeg. In het seizoen 2009-2010 was dat nog 218.633 euro.

Beerschotvoorzitter Vanoppen is allerminst verbaasd. "Je merkt heel goed dat de looneisen van de voetballers dalen. Clubs betalen niet meer de exuberante lonen van weleer. Het beste bewijs: Beerschot heeft zijn loonlast van 8 miljoen euro teruggebracht tot 4,5 miljoen euro. Toch stel ik vast dat we nog steeds concurrentieel zijn. Daaraan merk je dat alle clubs op de lonen besparen."

Ook Stijn Boeykens van spelersvakbond Sporta ziet de lonen dalen, maar hij relativeert wel. "De spelers in de Jupiler Pro League kunnen de crisis op hun loonbriefje zien, maar op zich is dat niet dramatisch voor de doorsnee prof", zegt hij. "Ploegen besparen voornamelijk op de hogere lonen. De situatie is ook niet zo dramatisch als in Italië of Spanje. Daar dalen de lonen aanzienlijk en kampt een groot aantal clubs met betalingsproblemen. In die landen zijn er spelers die tien maanden op hun salaris moeten wachten. Het licentiesysteem in België zorgt ervoor dat excessen worden vermeden."

THOMAS LAMM / WIM VOS

Foto Photo News