Britten pakken medewerker Bin Laden op

De Britse autoriteiten hebben dinsdag de radicaalislamitische predikant Abu Qatada gearresteerd. Londen probeert hem nu uit te leveren aan zijn geboorteland Jordanië.

jatimmermans

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zei in het Lagerhuis dat er geen bezwaar meer is om Abu Qatada tegen het einde van de maand uit te leveren. Ze zei dat ze garanties van Jordanië heeft gekregen over zijn behandeling.

Het Europese Hof voor de Mensenrechten had eerder de uitlevering verboden omdat er geen garanties waren over de manier waarop Abu Qatada zou worden opgesloten.

Londen probeert Abu Qatada al sinds 2005 uit te leveren aan Jordanië. De Britten beweren dat de radicale predikant een gevaar is voor de nationale veiligheid. Spaanse en Britse rechters hebben hem eerder omschreven als een van de leidende figuren van Al-Qaeda in Europa en een naaste medewerker van de vorig jaar door de Amerikanen gedode Osama Bin Laden. Qatada is in Jordanië bij verstek veroordeeld voor het beramen van twee bomaanslagen en het land wil hem opnieuw berechten. Vermoedelijk zullen zijn advocaten proberen de uitlevering weer tegen te houden.

AP

Foto AFP

Meer over Jordanië