Di Rupo eregast op meeting Hollande

Premier Elio Di Rupo was dinsdagavond de eregast op de verkiezingsmeeting van de Franse socialistische presidentskandidaat François Hollande in Rijsel. Hollande bedankte zijn "vriend" Elio Di Rupo uitdrukkelijk voor zijn komst.

ikerremans

De MR had maandag kritiek geuit op de reis van Di Rupo. "Ik moet vaststellen dat hij wil deelnemen aan een buitenlandse politieke campagne. Daarmee laat Di Rupo alle Belgen die geen socialist zijn verstaan dat hij nog altijd een politieke tegenstander is", zei MR-kamerlid Denis Ducarme.

Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere heeft geen probleem met de aanwezigheid van Elio Di Rupo. "Dat shockeert me niet", verzekerde de CD&V'er. "Iedereen heeft zijn opinie, een eerste minister blijft een politicus. Anders mag hij ook geen interviews meer geven of boeken schrijven."

Ook CD&V-politica Marianne Thyssen begrijpt de kritiek niet goed. Zij wijst erop dat een politicus per definitie "nooit onpartijdig" is en dat de steun van Di Rupo voor Hollande perfeft past in een Europese logica waarbij Di Rupo en Hollande ontegensprekelijk 'partijgenoten' zijn.

Foto's Reuters/AFP

Meer over Elio Di Rupo