Suikergehalte in gezonde dranken onderschat

Consumenten hebben geen idee hoeveel calorieën en suikers ‘gezonde’ drankjes - smoothies - bevatten. Uit een onderzoek van de universiteit van Glasgow blijkt dat mensen het aantal suikers in koolzuurhoudende dranken overschatten, terwijl ze het gehalte in smoothies onderschatten.

mimeers

Voor het onderzoek werd meer dan 2.000 mensen in Groot-Brittannië gevraagd in te schatten hoeveel suiker verschillende drankjes bevatten. Daarnaast moesten de deelnemers ook hun wekelijkse drinkgewoonten beoordelen en inschatten met hoeveel theelepels suiker een drankje overeenkomt.

Al snel bleek dat de proefpersonen de hoeveelheid suiker in drankjes als appelsap, sinaasappelsap, energiedrankjes en smoothies met twee tot vier theelepels onderschatten. Bij granaatappelsap onderschatten ze het suikergehalte zelfs met achttien theelepels.

“Het is duidelijk dat het consumeren van te veel gezoete dranken overgewicht en obesitas kan veroorzaken. Maar ook pure vruchtensappen en smoothies, die door de fabrikant worden bestempeld als ‘gezonde keuze’, bevatten ook heel veel suiker”, zeggen onderzoekers.

WoB Foto PhotoNews