Politie verdacht van corruptie bij wapendeal

Justitie is een grootscheeps onderzoek begonnen naar corruptie bij de aankoop van duizenden pistolen door de federale politie. De bestelling werd binnengehaald door het Amerikaanse Smith & Wesson in plaats van bij het Waalse FN Herstal, mogelijk na vervalsing van de openbare aanbesteding. Dat schrijft een krant van De Persgroep.

ikerremans

In 2010 en 2011 werden door de federale politie in totaal 8.361 pistolen van het type Military & Police MP9 aangekocht bij de Amerikaanse wapenfabrikant Smith & Wesson. De deal, ter waarde van 4,35 miljoen euro, werd bekrachtigd op de ministerraad van 3 december 2010. Annemie Turtelboom (Open Vld) was toen de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken.

De Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen voert nu een onderzoek naar de wapendeal met Smith & Wesson. Ambtenaren van de federale politie worden verdacht van corruptie bij de toewijzing van het contract. Verschillende politiemannen werden ondertussen ondervraagd door Justitie. Er werden onlangs ook al huiszoekingen verricht. Daarbij nam Justitie documenten mee.

Het gerechtelijk onderzoek kwam op gang na een waarschuwing uit Frankrijk. Een Franse burgemeester bracht justitie in ons land op de hoogte van het vreemde gedrag van een Belgische politieman. Hij wilde samen met een Amerikaan terreinen in Frankrijk kopen.