Orgel van Antwerpse kathedraal zwijgt drie jaar door restauratie

Eind volgend jaar start in Antwerpen een grootschalige restauratie van het orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het grootste kerkorgel van het land. De operatie van het orgel met maar liefst 5.777 pijpen zal drie jaar duren. Tot eind 2016 zal er daarom geen muziek uit het 120 jaar oude instrument komen. Aan het project hangt een kostenplaatje van naar schatting een miljoen euro.

drombouts

De restauratie wordt uitgestippeld door orgelbouwer Gerard Pels (foto), van de bekende orgelbouwersfamilie Pels-D'Hondt. Binnenkort volgt een aanbesteding die moet bepalen wie de restauratie mag uitvoeren.

Het reusachtige symfonische orgel ziet er sowieso al behoorlijk imposant uit, maar de meeste van de 5.777 pijpen bevinden zich - onzichtbaar voor het publiek - achter de façade. Ze zullen tijdens de restauratie allemaal uit de buizen moeten worden gelicht.

Vooral de balgen, nog steeds in het oorspronkelijk materiaal uit 1891, en koperen assen zijn er slecht aan toe. "Alles blaast en piept. Het is ongelooflijk dat organist Peter Van de Velde er nog zo goed mee overweg kan", zegt Pels.

Volgend jaar staan nog drie concerten gepland in de kathedraal, alvorens het orgel tot 2016 het zwijgen wordt opgelegd. In de jaren 1970 werd het hele orgel al eens door Pels en diens vader gedemonteerd vanwege de renovatie van de kathedraal zelf.

Dit jaar staat overigens ook al een grote herstellingsoperatie voor de toren van de kathedraal op het programma. Tot begin 2013 is die niet toegankelijk voor het publiek.

Foto Bert Hulselmans