Kokkerellen met bloemen

Kan je je moeilijk voorstellen dat mooie kleurrijke bloemen ergens anders thuishoren dan in een vaas? Voor de meesten onder ons hebben ze een louter decoratieve functie. Nochtans spelen ze ook een belangrijke rol in de keuken. En vooral in de Aziatische.

wverhaert

Een gerecht kan daar volledig zijn bereid op basis van rozen- of lotusblaadjes. Bloemen worden gebruikt op dezelfde manier als groenten en op verschillende manieren klaargemaakt. Gebakken, gekookt, als salade, gemixt in soep of saus... of gewoon vers. Bovendien zorgen ze voor een leuke decoratieve toets op taarten.

In Thaise eetstandjes op de markt liggen planten en bloemen geregeld vlak naast de groenten. Bananenbloemen, hibiscus, jasmijn, orchideeën en lotussen worden het vaakst gebruikt, maar je vindt er ook heel wat andere, typisch Thaise soorten. Bloemen eten blijkt bovendien heel gezond te zijn. De blaadjes bevatten nauwelijks calorieën en sommige hebben zelfs geneeskundige krachten.

Rozenblaadjes bijvoorbeeld, bevatten vitamine C en krachtige antioxidanten zoals kaempferol en quercetine. Die helpen spijsverteringsstoornissen en hart- en vaatziekten voorkomen.

Toch één opmerking. Niet alle bloemen zijn eetbaar. Sommige zijn zelfs giftig en kunnen je ernstig ziek maken. Het is dus belangrijk om de nodige plantenkennis op te doen voor je begint te kokkerellen met bloemen!

Lees ook: Zo begin je aan een eigen kruidentuintje Bloemige cocktail in 1, 2, 3 Koken zonder knoeien

Photo News / Metro

Niet te missen